"¯ycie wymaga ci±g³ej pracy i nak³adu energii. Nie jest to praca skierowana na zewn±trz, lecz przede wszystkim praca nad sob±, nad obrazem samego siebie, nad charakterem, uczuciami i emocjami"
Wiktor Osiatyñski
Wyró¿niamy 3 zasady harcerskiego wychowania:
* s³u¿ba, czyli czynna, pozytywna postawa wobec ¶wiata i drugiego cz³owieka,
* braterstwo, czyli przyjacielska i serdeczna postawa wobec innych,
* praca nad sob±, czyli nieustanne kszta³towanie i doskonalenie w³asnej osobowo¶ci.
Jako dru¿ynowy mam obowi±zek stosowania wszystkich tych trzech zasad w dru¿ynie, ale równie¿ mam prawo do tego aby k³a¶æ najwiêkszy nacisk na tê zasadê, która jest potrzebna.
Nie mo¿na wype³niaæ s³u¿by na rzecz innych i wyrobiæ w sobie braterstwa, póki efekty pracy nad sob± s± mizerne.
Praca nad sob± jest to bardzo trudne i ma³o wygodne wyzwanie, bo i które wyzwania bywaj± wygodne? Praca nad samym sob± dotyczy wszystkich w dru¿ynie harcerskiej – zarówno tych, którzy stoj± na jej czele, jak i tych, którzy j± w mniejszym lub wiêkszym stopniu wspó³tworz±.
Ów praca polega na stawianiu sobie wy¿szych celów, doskonaleniu siê, pokonywaniu swoich s³abo¶ci, nabywaniu nowych umiejêtno¶ci, æwiczeniu silnej woli, a tak¿e poznawaniu samego siebie – spogl±daniu na siebie z boku
Prawo i Przyrzeczenie Harcerskie s± drogowskazami w pracy nad sob±, do której ka¿dy z nas jest zobowi±zany poprzez fakt z³o¿enia przyrzeczenia i noszenia krzy¿a harcerskiego.
A jakie jest Twoje zdanie Druhno/Druhu?
Zell5 napisał:
"¯ycie wymaga ci±g³ej pracy i nak³adu energii. Nie jest to praca skierowana na zewn±trz, lecz przede wszystkim praca nad sob±, nad obrazem samego siebie, nad charakterem, uczuciami i emocjami"
Wiktor Osiatyñski
Wyró¿niamy 3 zasady harcerskiego wychowania:
* s³u¿ba, czyli czynna, pozytywna postawa wobec ¶wiata i drugiego cz³owieka,
* braterstwo, czyli przyjacielska i serdeczna postawa wobec innych,
* praca nad sob±, czyli nieustanne kszta³towanie i doskonalenie w³asnej osobowo¶ci.
Jako dru¿ynowy mam obowi±zek stosowania wszystkich tych trzech zasad w dru¿ynie, ale równie¿ mam prawo do tego aby k³a¶æ najwiêkszy nacisk na tê zasadê, która jest potrzebna.
Nie mo¿na wype³niaæ s³u¿by na rzecz innych i wyrobiæ w sobie braterstwa, póki efekty pracy nad sob± s± mizerne.
Praca nad sob± jest to bardzo trudne i ma³o wygodne wyzwanie, bo i które wyzwania bywaj± wygodne? Praca nad samym sob± dotyczy wszystkich w dru¿ynie harcerskiej – zarówno tych, którzy stoj± na jej czele, jak i tych, którzy j± w mniejszym lub wiêkszym stopniu wspó³tworz±.
Ów praca polega na stawianiu sobie wy¿szych celów, doskonaleniu siê, pokonywaniu swoich s³abo¶ci, nabywaniu nowych umiejêtno¶ci, æwiczeniu silnej woli, a tak¿e poznawaniu samego siebie – spogl±daniu na siebie z boku
Prawo i Przyrzeczenie Harcerskie s± drogowskazami w pracy nad sob±, do której ka¿dy z nas jest zobowi±zany poprzez fakt z³o¿enia przyrzeczenia i noszenia krzy¿a harcerskiego.
A jakie jest Twoje zdanie Druhno/Druhu?
z tego co sie orientuje to znaki s³ó¿b sa dla wedrowników wiec nie wymagajmy za wiele od starszoharcerza:P
staram sie nad soba pracowac jednak nie zawsze daje rade, nie zebym sie jakos usprawiedliwial, po prostu argument do mojej "resocjalizacji" lekko nie trafiony^^ mam jednak pytanie do druha czy druh pracuje nad soba? Pytanie jest zbedne bo druh odpowie ze "tak" a zauwazyl druh pewna dziwna rzecz? Nigdy druh nie przyznaje sie do bledu, i prosze nie mowic ze nie , chociaz wiem ze i tak druh nie omieszka stwierdzic ze "sie przyznaje", wiec skoro druh od tylu lat nawet nie zaczol dzialac w zwiazku z tym problemem dlaczego wymaga od mnie abym ja przeszedl wielka przemiane w ciagu 6 miesiecy?
Zastêpowa wêdrowników
Znaki s³u¿b robi± ju¿ starsi harcerze !
Bynajmniej za czasów kiedy ja by³am starsz± harcerk±... mia³am tak± okazjê, mimo i¿ jej nie wykorzysta³am z ró¿nych powodów.
Ostatnio edytowany przez SylwiaAnastazja (2009-09-22 20:14:08)
Niestety zgodnie z regulaminem znaki s³u¿b s± przewidziane tylko dla wêdrowników. W odpowiedzi druha B³a¿eja pragnê zaznaczyæ i¿ owy w±tek dotyczy ogólnie pracy nad sob±, nie jest skierowany po to aby oceniaæ postawê innych. Wymagam aby trzymaæ siê w±tku a nie z niego zbaczaæ aby nie psuæ atmosfery:)
Wszak uczymy siê na b³êdach pope³niaj±c je. Natomiast gdyby¶my siê uparli, potrafiliby¶my wyci±gn±æ mora³ z ka¿dego cytatu, historii, prawa a nawet aluzji:)
Zastêpowa wêdrowników
Harcerskie wychowanie jest bardzo wa¿ne... i jako dru¿ynowa przyznam, ¿e nie jest ³atwo wychowywaæ innych.
Ostatnio zapominamy o tym jak trudne zadania i wymagania stawiamy dru¿ynowym... Ale czy w jaki¶ sposób staramy siê im pomóc? Wielu z nas nie zdajê sobie sprawy z tego trudnego zadania.... celu... jakie wisz± nad g³ow± dru¿ynowym. Fakt jeste¶my zastêpowymi, przybocznymi czy po prostu cz³onkami danej dru¿yny i oczekujemy od Niej bardzo wiele nie zwracaj±c czêsto uwagi czy my powinni¶my robiæ co¶ dla Niej...
Ale dru¿ynowy jest jeden...a cz³onków w dru¿ynie o wiele wiêcej... a podobno "...w kupie si³a..."
Wiêc dopóki mamy okazjê rozwijaæ siê... w dru¿ynie harcerskiej wykorzystajmy to.
Bo jednocze¶nie mo¿emy byæ wychowywani przez podwórko... rówie¶ników.. szko³ê...itp
A moim zdaniem... najlepiej wychowuj± rodzice...oraz po czê¶ci harcerstwo.
Bynajmniej tak by³o w moim przypadku.
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez SylwiaAnastazja (2009-09-22 20:12:32)
Taki jest porz±dek rzeczy:
* Komenda Hufca i KSI dbaj± o pracê nad sob± i pracê nad innymi dru¿ynowych i instruktorów
* Dru¿ynowy i przyboczni dbaj± o rozwój dru¿yny
* Zastêpowi dbaj± o rozwój zastêpu
* Cz³onkowie dru¿yn dbaj± o swój rozwój przy wspó³udziale swoich rodziców, prze³o¿onych, nauczycieli itp
Jedn± z cech metody harcerskiej jest wzajemno¶æ oddzia³ywañ
"Kardynaln± cech± metody harcerskiej jest oddzia³ywanie od wewn±trz."
Ewa Grodecka, "O metodzie harcerskiej i jej stosowaniu"